Beeldcoaching

 Beeldcoaching, wat is het? 

Ben jij leerkracht en heb je een hulpvraag? Dan kan beeldcoaching jou helpen!

De hulpvraag kan gaan over o.a. de interactie tussen leerkracht en leerling, de klassenorganisatie, de didactiek en alles wat er nog meer kan spelen in het onderwijs. 

Maar ook bij stress kan focussen op jezelf jouw helpen! 

Bij beeldcoaching, voorheen VIB genoemd, worden filmopnames van de leerkracht in de klas gemaakt. In de beelden is heel goed te zien wie je bent als leerkracht en hoe de leerlingen op jou reageren. Maar ook is goed te zien hoe jij op de leerling reageert.  De beelden geven inzicht in de interactie tussen leerkracht en leerling, de leerlingen onderling, op de klassenorganisatie en de didactiek. Samen met de beeldcoach analyseer je 1 op 1 de opnames van jezelf die in de klas zijn gemaakt. We kijken samen naar de beelden en bespreken hoe jij jouw hulpvraag kunt gaan aanpakken. Je moet er tenslotte wel meteen mee aan de slag kunnen. 

Beeldcoaching is er niet om je te confronteren. Het is er om op jouw manier van lesgeven te reflecteren en dit te professionaliseren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt over beeldopnamen in de klas, ervaren leerkrachten deze coachingstechniek als verrassend en verrijkend. Persoonlijke groei is er altijd, je wordt je bewust van je eigen gedrag en hoe dat doorwerkt op anderen. Het is een spiegel waar je in kijkt, je krijgt direct hulp en begeleiding. Meestal gebeurt het in jouw school, een vertrouwde omgeving. Een beeldcoach is gespecialiseerd om oplossingsgericht te coachen, om leerkrachten in beweging te zetten en plezier aan hun werk te beleven. 

Door met beeld te coachen krijgt de school niet alleen betere en enthousiaste leerkrachten. Leerkrachten ontwikkelen er bovendien hun communicatieve vaardigheden mee zoals feedback geven en ontvangen, reflectie en oplossingsgerichte gespreksvoering.

En ik kan je hierbij helpen. Ik heb mijn opleiding gedaan bij de opleiding Beeldcoaching van Christine Brons. Met veel ervaring in het lesgeven in mijn rugzak, weet ik wat er speelt in een groep en hoe je dat als leerkracht kan beleven. Ik kan me hierdoor goed in je inleven. Doordat ik veel ervaring heb in het Jenaplanonderwijs (www.jenaplan.nl), kan ik ook leerkrachten op Jenaplanscholen goed helpen. 

Heb jij mijn hulp nodig?

 Mail me op beeldcoach@mariskaweemaes.nl of vul het contactformulier op de website in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Je kunt me ook vinden op LinkedIn of Facebook. 

 

Beeldcoach jouw kracht in beeld